lehet hallani.

album

Rendszeres hangtermék ajánló. Színes, stílusügyi orientáltságtól mentes, informatív fogantatású.

2008.12.26. 10:00 PPJ

Columbia termékeny talaja, avagy Quantic szemidiszkográfia

Címkék: jazz 2006 usa uk 2002 2004 2001 downtempo electronic trip hop ubility records tru thoughts

Quantic (valódi nevén Will Holland) egy igen fiatal -20as éveiben járó- kompozista, ennek ellenére már 8 albuma jelent meg. Az enyémszünet szerint Santiago de Caliban él Columbiában. Ezt szem előtt tartva örülhetünk, hogy olyan éghajlati és kulturális közegben is használják a zenét szerző eszközöket, és csodáljuk mit ihlet a táj.  Az időbeli sorrend sosem okoz gondot és legalább egy „biztos” szál mentén haladhatunk (a teljesség igényét nem magunkénak tudva!).

Induljunk tehát első albumával, ami azóta ha nem is mérföld-, de mindenképpen kő a downtempó országútján. A The 5Th Exotic mélysége és lassú ritmusa is partot mos, sőt, ravaszul hangokban kódolva hordoz olyan üzeneteket, mint az izzadt testek összeforrása, a lassú lepedőgyűrés halk csókokkal, a végtelen regresszus és, hogy az idő az ellenségünk. Ilyen hűsítő élmény illik mindennemű hőség idején, egyedül de inkább társasággal!

Quantic - The 5th Exotic

(Tru Thoughts, UK, 2001)

Következő a 'Barack Reggeli'. Quantic feje bepörgött a gyümölcstől és nem mással, mint latin ritmusokkal, karneváli hangulattal egyszóval egy óriási bulival töltötte fel a korongot. Hagy azért pihenőt is, néhol hagy szuszogni visszább fogott törtekkel, és van, hogy helyettünk szuszognak a mikrofonba hipphoppőrök. A kötelező nyári bulielem! 


 
(Tru Thoughts, UK, 2002)
 
Talán ironikus a 'Balszerencse Történik' cím, inkább csak egy másik oldalát (tehetségét?!) is felvillantja Quantic, mikor a future jazz, soul, jazz n’ bass és funk fűszeresen ritmusos vizeire evez. Kakukktojás? Vagy egy újabb remekmű? Az egyediség minden esetre maradt!
 
 
(Tru Thoughts, Ubility Records, UK, USA, 2004)
 
Quantic megtalálta belső hangját, az első számban legalábbis minden bizonnyal. AzAnnouncement to Answer  szinte a már összes, általa művelt stíluson átívelő útkeresésnek is felfogható, de az a helyzet, hogy mindegyikben jól teljesít. A keleti csend után trip-hopba vág át, utána a vakert tolják, majd mintha Latin-Amerika dj-t kapott volna a feje fölé, de nem sokáig, mert vidám "hipi-hopi" következik, végül mélyebb elektronikával zárja albumát a csapongó bravúrozó. 
 
 
 
(Tru Thoughts, Ubility Records, UK, USA, 2006)

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://album.blog.hu/api/trackback/id/tr69841775

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

massey ferguson 2009.02.12. 13:54:00

quantic egy gyöngyszem, hibátlan zenék kerülnek ki a kezei közül. hozzám a 5th exotic áll legközelebb, a maga kissé borús hangulatával és agyba vágó basszus témáival.

PPJ · http://greenr.blog.hu 2009.02.12. 14:28:12

@massey ferguson:
Hozzám is az áll! A legtöbb IDM rádióadásban szerepelt, mint lehúzó a végére. :D
Köszönjük a hozzászólást!
süti beállítások módosítása