lehet hallani.

album

Rendszeres hangtermék ajánló. Színes, stílusügyi orientáltságtól mentes, informatív fogantatású.

2009.05.26. 18:00 Ingyen

I Phantom

Címkék: 2002 definitive jux alternative hip hop

Kifejezetten érdekes és rendkívüli anyag kerül bemutatásra, mindenki dőljön hátra, szerezze meg ezt az albumot, mert szinte filmszerű, fantasztikusan elmesélt történetet követ minden szám. Mr. Lif minden idők egyik legjobb úgynevezett "concept album"-ját írta meg, zeneileg Insight, El-P, Fakts One, és NASA segített. A történet elmesélésében Mr. Lif segítségére van Aesop Rock, El-P, Akrobatik, Jean Grae és Insight is. Az album koncepciója érthető átvitt és direkt értelemben is, a Return of the B-Boy trekk például átvitt értelemben a műfaj haldoklásáról is szól. Az egész egység viszont a mindennapi kicsinyes dolgokról, kétes álmok kergetéséről szól egy gyorsan hanyatló társadalomban. Akkor csapjunk oda:

1 - Bad Card: Mr. Lif Vast Aire-től egy fegyvert kér kölcsön, nagy nehezen Vast segít neki, bár nem tartja jó ötletnek.

2 - A glimpse at the struggle: Nincs pénz, menni kell betörni, egy kis társadalom elemzés, végül meglövik a gettóban.

3 - Return Of The B-Boy: Kórház, halálközeli élmény, összeragasztják Lifet, átgondolja az életét, hogy érdemes-e ezt így folytatni. Megváltozik, elkezd dolgozni.

4 - Live From The Plantation: Átlagos, irodában dolgozó ember lesz hősünkből, aki el sem hiszi, hogy ilyen korán reggel lett, hisz csak most dőlt le. De megmozdul és a testét a nagyvállalatok és a társadalom felsőbb rétegeinek szolgálatába állítja. Ebből klip is készült. Óriási.

5 - New Man Theme: Kezd bejönni a robotolás, mászik feljebb a ranglétrán, jobb állást kap, kezd érkezni a pénz. A szám úgy végződik, hogy elmegy otthonról a helyi club-ba.

6 - Skit

7 - Status: Megnézi még otthon magát az új cuccaiba, találkozik egy régi ismerősével a klubban, megbeszélik milyen tehetősebbnek lenni, visszaemlékeznek milyen volt szakadt utcagyerekként. Making progress....

8 - Success: Bejött az élet, rakás pénz, feleség, John nevű kisfiú, 12 órában viszont melózni kell, ezért amikor hazaér hulla. Nem jut ideje férjnek és apának lennie, és akkor még saját magáról nem is beszéltünk. A kis John baseballkesztyűje magányosan fekszik a polcon, nincs kivel játszani.

9 - Skit Daddy Dearest: Kisfia telefonál hogy 2 homerunt ütött a baseball meccsen, apát nem nagyon mozgatja, nem ér rá, majd visszahívja. (Napersze.)

10 - The Now: Új élet, új feleség, új gyerek, új idióta kiskutya, a régi család leszarva, John lassan letesz apáról, apa ugyanis az új kislányával foglalkozik csak.

11 - Friends and Neighbours: Lif bemutatja a szomszédait, mindegyik átlagos, szánalmas életét.

12 - Iron Helix: Insight is szerepel a számban, ez tulajdonképpen egy önmarcangolás az információ és technika alapú társadalom alapelvei ellen, sok kérdés előkerül: pénz, életcélok, háborúk. A szám konklúziója az lesz, hogy minden másképpen gondolkodó pusztuljon.

13 - Earthcrusher: Totális atomháború, a föld felszíne leradírozva, még Új-Zéland és Ausztrália is kap bőven atomot, pedig fogalmuk sincs mi folyik körülöttük.

14 - Post Mortem: Atomtámadások után, a megmaradt túlélők néznek körül, hamuvá porladt Brooklyn, eltűnt minden tudás, a vallások, eszmék, a pénz, minden. Lassan elfogy az idő, minden embernek marad ideje egy utolsó gondolatra.

Az album végig az irónia, a társadalomkritika és a humor tökéletes keveréke, hibátlan előadásmódban, kiváló zenékkel. Egyszer mindenféleképpen érdemes meghallgatni, akinek kell, a szöveget olvashatja hozzá. A Glimpse at the Struggle számot választottam meghallgatni.

Mr. Lif - I Phantom

(Definitive Jux, USA, 2002)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://album.blog.hu/api/trackback/id/tr641143703

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása