lehet hallani.

album

Rendszeres hangtermék ajánló. Színes, stílusügyi orientáltságtól mentes, informatív fogantatású.

2008.10.22. 11:30 m:a.l.p.

Are you shpongled?

Címkék: jazz uk 1998 psychedelic triphop twisted

Valahol a pszichedelikus trance-világ közepén született a Shpongle-formáció, az általuk készített zene pedig nem más, mint élőzenei futamokkal gazdagított szintis-elektronika, ami ugyan rengeteg goás elemet tartalmaz, mégsem nevezhető goának, inkább pszichedelikus-utazós-triphopos-jazzes egyvelegnek. Első albumuk 1998-ban született.
Raja Ram szerzi az alapot, a dallamot és a szöveget, Simon Posford (aka Hallucinogen) pedig a zene elektronikus részéért felelős. Rajat a cool-jazzesek motiválták még 1964 körül, hogy elinduljon az alkotás útján, sokat küzdött azért, hogy Lenny Tristanotól tanulhasson, zenei képzettségéről meggyőző bizonyíték a dalokban hallható fuvala, ami a zenét spirituális utazássá varázsolja át. Élő hangszerként még hallható cselló, bassz-gitár és akusztikus gitár is, továbbá  az anyatermészet légvételei, az esőerdő hangjai, a vízcsobogás, a madárcsiripelés, az oroszlánmorgás, vagy az űrbenlebegés is gyakran használt zenei elem.
Ha még ez sem lenne elég, akkor hozzátehetjük azt is, hogy rengeteg, a "primitív" természeti népek által megalkotott, európai fülek számára nehezen emészthető dallamokat és ritmusképleteket is használnak. Nagyon sokat. A Monster Hit című szám elrepít Indiába, a Divine Moments of Truth pedig Afrikába. Az utóbbi szám rövídítéséből pedig nyugodtan vonjátok le a következtetéseket. 

Shpongle-Are you Shpongled?

(Twisted Records, UK, 1998)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://album.blog.hu/api/trackback/id/tr10717462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása