lehet hallani.

album

Rendszeres hangtermék ajánló. Színes, stílusügyi orientáltságtól mentes, informatív fogantatású.

2009.06.24. 18:41 m:a.l.p.

Sorozat- Evolúció 1

Címkék: 2005 válogatás uk 2004 dubstep tempa

Meglepő és mulatságos, és megintcsak meglepő módon útjára eresztek most egy szappanoperát, ami az általam oly nagyra, néha kevésbé nagyra, de azért becsült zene életrajzaként (evolúciós útikalauzaként) is felfogható. Az elkövetkező 3 napban (ismét) a dubstep szerelvényére szállhatunk fel. A  - jelenleg a birtkomban lévő - válogatássorozat 6. megjelenésnél tart ismereteim szerint, kétlemezes csoportokban kerül közlésre, egyrészt, mert szerintem így több szót ejthetek a napi adag tartalmáról, főbb jellemvonásairól, más oldalról megvilágítva a dolgokat, talán azért is, mert így a potenciális hallgató könnyebben átszellemülhet, jobban észreveheti az adott korszakra jellemző fő stílusjegyeket. Időrendi sorrendben fogunk haladni.

A mai napon az első és a második epizódot fogjuk fülre vételezni. Dubstep Allstars vol. 1 keletkezett 2004. 19 szám. Ekkor nekem még gőzöm nemvolt, hogy létezik ez a műfaj, ha tudtam volna, már akkor rákattantam volna. A lemezt Dj Hatcha mixelte egységgé, aki azóta is rendíthetetlenül zenél a ködös Britország klubjaiban. Ami elsőre feltűnt, hogy ekkoriban még elég minimalista számok készültek, ami persze nem jelenti azt, hogy ne lett volna bennünk elég basszus, de a mostani elmebaj (haha) helyett egy minimáltechno-techno határán meghúzódó, dubból táplálkozó hangzásvilág a jellemzőbb. Picit pörgősebb, mint amire az ember számít. Mondhatni, egy fiatal stílus szárnybontogatásának lehetünk fültanúi, megjelennek a később egyre dominánsabbá váló stílusjegyek: skizoid bassline, horrorisztikus padok, kellemesen törött érdekfeszítő ritmusok, nyugis tempó, de ekkoriban még azért a subbasszusok kaptak nagyobb teret.

Dubstep Allstars vol.2 született 2005. Szelektálta, keverte Dj Youngsta. 13 szám van rajta. Ekkoriban az imént jellemzett elsődleges identitásmeghatározó jegyek közül egyesek előtérbe kerültek: a tempó mintha tördeltebbé vált volna, kevesebb a 4/4-et felhasználó szám, ennek ellenére a "technoid" beütés érzékelhető maradt. Az említett skizoid basszusok erőteljesebb szerepet kaptak, de azért még nem érte el Azt a Bizonyos Szintet: a zene élvezhető maradt annak is, aki nem kifejezetten erre indul be. Mindkét albumon a ma már nagyrabecsült előadók szerepelnek: Benga, Skream, Hatcha, Benny Ill, Kode9, D1. Többükről megemlékeztünk már azóta. Megállapítható, hogy azóta nagyobbak lettek. (A mozgalom átlagéletkora jelenleg 25 év lehet maximum.) Amit itt halunk, az nem más mint az első zelektum gyermeke: Benga & Skream - The Judgement.

Dj Hatcha - Dubstep Allstars Vol.1.

(Tempa, UK, 2004)

Dj Youngsta - Dubstep Allstars Vol.2.

(Tempa, UK, 2005)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://album.blog.hu/api/trackback/id/tr551157376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása