lehet hallani.

album

Rendszeres hangtermék ajánló. Színes, stílusügyi orientáltságtól mentes, informatív fogantatású.

2009.01.09. 10:24 Ingyen

Aesop Rock - None Shall Pass

Címkék: usa 2007 definitive jux alternative hip hop

Kivánok. Új évet, gázt, mindent. Megismerkedünk gyorsan egy formával, aki Huntingtonban és Northportban nevelkedett (Long Island, NewYork egyébiránt), még mielőtt jönne a_balázs. és írna még egy cikket japán őrületének kellős közepén. Jobb megelőzni a bajt. Tehát Aesop Rock barátunk korunk mára egyik legismertebb szövegírója, kevesen közelítik meg bonyolultságban és egyben zsenialitásában. Első LP-jét 1997-ben adta ki Music For Earthworms címmel, ahol két trekk erejéig közreműködött a nagy öreg Percee P, majd 1999-ben egy EP is megjelent Appleseed címmel. Ezeket egyébként saját pénzéből finanszírozta, ez idő alatt pincérként dolgozott.

Az áttörés 2001 és 2002 környékén történt, a Definitive Jux kiadó leszerződtette és El-P szárnyai alá vette, egyben egyik legjobb barátja is lett, és az még most is. Bazooka Tooth című 2003-as albumja kiadása után mindenkinek világossá vált, hogy komolyan kell venni a nagyon összetett szövegképletű, hangjáról 15 kilométerről megismerhető, excentrikus fiatalembert. Szövegeiben megjelenik az ezredforduló környéki, és utáni NewYork borús hangulata, deviáns és visszahúzódó, antiszociális jellemének is hangot ad. Depressziós korszakain túl van, voltak olyan hónapok, amikor egyszerűen nem tudott lemenni az utcára emberek közé. Bal és jobb karjára saját szövegének részlete van tetoválva: "Must Not Sleep" + "Must Warn Others", ami a "Must not sleep; must warn others/ Trust flocks creep where the dust storm hovers" sorból van kitépve, már ennyiből is lehet érezni, hogy nem akármilyen tehetséggel állunk szemben.

Utazzunk el hát legutóbbi nagylemezének vizeire, ami a None Shall Pass címet kapta. A produceri munka egy részéért a méltán híres producer, Blockhead felelős, de El-P, Rob Sonic (szintén DefJux), és maga Aesop is szerkesztett rá zenét. Nehéz mit írni az albumról, a fentiek elolvasása után a hangulatát megtippelhetjük rettenetesen jó zenékkel, atmoszférát teremt és fenntartja. A No City trekk egyszerűen olyan zseniálisra sikerült, hogy én itt fejezném be az egészet, lehetne még sok mindent írni, meg jópofáskodni, de nincs értelme. Szerezzed be és hallgassad. Angol tudás erőssen előnyben. Még azér idecsepegtetnék egy kis költészetet: 

"(Talk about labor) Fantastic planet urchin puting work in
Searching for pertinent verse minus the murderous diversions
Apologies won't lore me to the communal sob story
Nor would I sacrifice lifestyle to benefit jewerly temperament
This whole Green Goblin webcutter butts up against
Crayola daydream landscapes spittin bedlam, Datum
Charge the villagers nickles and nicotine
To watch them fed to one disgruntled crack at the high noon
(We sell popcorn, beer and balloons!)"


Aesop Rock - None Shall Pass

(Definitive Jux, USA, 2007)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://album.blog.hu/api/trackback/id/tr21863425

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása