lehet hallani.

album

Rendszeres hangtermék ajánló. Színes, stílusügyi orientáltságtól mentes, informatív fogantatású.

2008.11.28. 10:00 bazsu

Wax Tailor

Címkék: 2005 2007 hip hop france downtempo electronic nova records alternative hip hop under cover atmosphériques

Feltétlen szükségessé vált, hogy a mai napot Wax Tailor-nak, a hivatásos hip-hop mesterének szenteljük. Polgári nevén Jean-Christophe Le Saoût az 1990-es évektől fogva aktív részese a francia hip-hop és rap műfajnak. Az évtized végére alapította meg saját kiadóját a Lab'Oratoir-t. Wax Tailor néven való munkássága 2001-től datálódik.

Az első nagylemez 2005-ben jelent meg, Tales Of Forgotten Melodies címmel. Ez az album teljes mértékben filmzene hatású. A filmekből gyakran szavanként összeválogatott betétek adnak egy különös beütést, zeneileg pedig valódi filmes melódiáknak beillő összletet kapunk. Fontos a cselló (Marina Quaisse), fúvós hangszerek, kimelten a fuvola (Ludivine Issambourg) komponálása. De nem hiányoznak a komoly, súlyos hip-hopos alapok szinte semelyik számból sem. Ezen az albumon szerepel a híres Thats Where My Harts At című szám, a The Others - egy Észak-karolinai hip-hop duó - közreműködésével. Vezérszáma az albumnak az Our Dance című szerzemény, amelyben már megcsillogtatja tudását Charlotte Savary énekesnő, akinek hangjára épül majdnem a teljes második album. Az Our Dance szerepel a Nova Tunes 1.2-es válogatásalbumán, valamint a Radio Nova szerint 2005-ben nem más, mint ez volt az év albuma.

Wax Tailor - Tales Of Forgotten Melodies

 (Under Cover, France, 2005)

Második albuma nemes egyszerűséggel úgy kezdődik, hogy egy férfihang elmagyarázza mire való a DJ-k fontos eszköze a sampler, leszögezve: ez a felvétel gyakorlatilag péda eme csodás hangillesztő készülék működésére. A lemez Hope & Sorrow névre hallgat, 2007 áprilisában jelent meg az Atmosphériques kiadónál. A cinematikus téma megmaradt, de mégsem olyan régi vágású ez az album, mint az előző volt. A zenei megvalósításban továbbra sem fukarkodik, a fuvola és cselló adja még mindig a gerincét Wax Tailor zenéjének, aki saját elmondása szerint is muzsikus énjét akarta megjeleníteni ezen az albumon. Jellemző a hip-hop folyamatossága mellett a sok hangszerből adódó jazz, funk és soul stílusok összefonódása. A már emlitett Charlotte Savary négy számban jeleskedik, VOICE a néger-lány-rapper is közreműködik. Itt van Sharon Jones, T.Green és a The Others-ék is kaptak egy számot. Olyan mint egy nagy színi előadás, vagy egy valódi film, Wax Tailor gondos rendezésében. Érdemes megtekinteni a számokhoz készült roppant igényes videóklippeket is, például a tecsöveden. Az album az év elektronikus albuma címet nyerte el a French Music Awards-on, 2008-ban.

Wax Tailor - Hope & Sorrow

(Atmosphériques, France, 2007)

Az igazi lényeg azonban a következő: Ma, november 28-án pénteken, Wax Tailor a már említett Charlotte Savary, Marina Quaisse és Ludivine Issambourg társaságában Budapestre látogat egy minden bizonnyal fergeteges koncert keretében. Szóval remek buli várható mára az A38-on. Fellép még az Erik Sumo Band és egy Francia hip-hop csapat, a Watcha Clan. Elővétel: 2200, helyszín: 2500 Ft.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://album.blog.hu/api/trackback/id/tr34792023

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása